Koncept modernog suverenizma – kada snažna država kapitalizira svoj međunarodni položaj & utjecaj za nacionalne interese!

Andrej Plenković u Dnevniku Nove TV: 22 milijarde eura ili 166 milijardi kuna uistinu su golema sredstva za gospodarski oporavak Hrvatske i potom povratak na zdravi rast. Na Europskom vijeću održao sam govor koji je podržalo više kolega. Rekao sam da smo dospjeli u vremenski tjesnac te da veliki problemi zahtijevaju i velika rješenja. Jednostavno sam poručio da je vrijeme da prestanemo produbljivati nepovjerenje jedni prema drugima – sjever prema jugu i zapad prema istoku.

Donosimo ključne poruke predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske:

O MINISTRU MALENICI

Čuo sam se s ministrom uprave Ivanom Malenicom kojem je potvrđen pozitivni nalaz na koronavirus. On je čvrst, mlad, pun energije, vjerujem da će biti dobro. Prošlog je četvrtka bio na sjednici Vlade, no na njoj smo se svi pridržavali epidemioloških mjera, nosili maske. S obzirom da je ministar kasnije obolio, nije bilo potrebe za testiranjem ostalih članova Vlade.

O PLENKOVIĆEVU GOVORU U BRUXELLESU

Zemlje koje nazivamo „štedljivijima“ – to su Austrija, Danska, Švedska, Finska i Nizozemska – htjele su da u Programu oporavka „EU sljedeće generacije“ odnos između zajmova i bespovratnih sredstava bude 50:50. Održao sam govor koji je preokrenuo situaciju, a koji je nekoliko kolega podržalo. Rekao sam da smo dospjeli u vremenski tjesnac te da veliki problemi zahtijevaju i velika rješenja. Jednostavno sam poručio da je vrijeme da prestanemo produbljivati nepovjerenje jedni prema drugima – sjever prema jugu i zapad prema istoku.

O 22 MILIJARDE EURA

22 milijarde eura ili 166 milijardi kuna uistinu su golema sredstva za gospodarski oporavak Hrvatske i potom povratak na zdravi rast. Napravit ćemo vrlo precizan Nacionalni plan oporavka RH, koji će korespondirati s Programom rada Vlade, Nacionalnim programom reformi te posebnim preporukama Europske komisije koje se odnose na Hrvatske. Primjerice – na tržište rada.

O DODATNIH 400 MILIJUNA EURA

Uspjeli smo progurati tezu o kojoj sam stalno govorio, a to je da je Hrvatska u specifičnom položaju jer je imala priliku koristiti samo jedan Višegodišnji financijski okvir (7-godišnji EU proračun), što nije slučaj ni s jednom drugom zemljom članicom. Koncept modernog suverenizma upravo je snažna država koja kapitalizira svoj međunarodni položaj i utjecaj tako da se u tijelima u kojima jesmo izborimo za hrvatske nacionalne interese.

O TRŽIŠTU RADA

Trebamo imati takav obrazovni sustav da ljudi budu spremni za tržište rada – koje se mijenja. Naše će mlade generacije sutra možda imati zanimanja koja danas ne postoje. Zato modernizacija europskog proračuna i ide u smjeru digitalnog gospodarstva i transformacije ekonomije, tako da se bavimo onim sektorima koji će biti globalno konkurentni. A što se tiče rada od kuće, mislim da je to neizbježno ako ne nađemo cjepivo.

O ZAKONU O OBNOVI ZAGREBA

U četvrtak sam u Bruxellesu održao sastanak s Ursulom von der Leyen. Europska komisija će donijeti odluku o avansnim sredstvima od 89 milijuna eura, nakon čega će nam stići još nešto više od 500 milijuna eura. Polako gradimo okvir međunarodnog financiranja obnove Grada Zagreba. Postoji i mogućnost pomoći i od Razvojne banke Vijeća Europe, koja ima nišu za financiranje i stanovanje. Kvalitetnom pripremom možemo dobiti 500, 600, možda i 700 milijuna eura.

O VEĆINI & OPORBI

Vjerujem da ćemo i sa 76 ruku moći iznijeti mandat do kraja. Most i Domovinski pokret su tijekom kampanje imali nerazuman, ucjenjivački pristup, što ih je diskvalificiralo iz suradnje s HDZ-om. Tko ide u političku utakmicu s takvim pristupom ili nema iskustva ili ne razumije kako politika funkcionira. Sada će u oporbi imati prilike to naučiti.